SUOMISVENSKA

Tapahtumat

Pohjanmaan kriisikeskus Valo on asiakastyön ja mielenterveysosaamisen vahvistamisen lisäksi mukana erilaisissa mielenterveyttä ja hyvää mieltä edistävissä tapahtumissa. - Kulttuuri ja yhdessäolo vahvistavat mielenterveyttä ja vähentävät yksinäisyyttä.

Tulevissa tapahtumissa tiedotamme muun muassa alkavista koulutuksista sekä alueellisista ja valtakunnallisista tapahtumista, joissa olemme mukana ja joihin kutsumme Sinut mukaan. Vaasanseudun Mielenterveysseuran jäsen tai muutoin mielenterveysasioista kiinnostunut, tule mukaan toimimaan ja vaikuttamaan. - Lisätään hyvää mieltä yhdessä!

Tulevat tapahtumat

Samalla kentällä 23.5.2017 klo 17:00-20:00

Ilmainen ulkoilutapahtuma 13-20 vuotiaille nuorille. Pelataan: futsal, boccia, curling, frisbeegolf, jalkapallo. Sisältää ruokailun (grillausta). Paikka: Roller Center, Ruutikellarintie 6. Ilmoittautuminen 19.5.2017 mennessä info@vaasanseudunyhdistykset.fi. Tervetuloa mukaan!

 

Senioripäivä Alkulan tilallla 24.5.2017 klo 13:00-15:00

Mental Healt Art Week lähestyy ja tänä vuonna luonto yhtenä tärkeänä teemana. Alkulan tilalla luvassa mukava parituntinen ja toivotamme erityisen tervetulleiksi ikäihmiset. Opastettu historiakävely, grillitarjoilu ja taiteen tekoa luonnonmateriaaleista. Ilmoittautuminen 21.5. mennessä: info@vaasanseudunyhdistykset.fi044 979 2439

Siivouspäivä Kirppis 27.5.2017 klo 12:00-16:00

KAIKILLE AVOIN SIIVOUSPÄIVÄ KIRPPIS
Tapahtuman pääjärjestäjinä ovat kulttuuriyhdistys Kpanlogo Yede sekä Pohjanmaan kriisikeskus Valo.

Kulttuurikasarmin tunnelmallisella sisäpihalla on lauantaina 27.5 Siivouspäivä Kirppis. Lämpimästi tervetuloa kaikille avoimeen tapahtumaan laittamaan tavarat kiertoon ja tekemään löytöjä. Tapahtuma on myyjille ilmainen, perinteisten pihakirppisten tyyliin myyjien toivotaan tuovan tapahtumaan oman pöydän tai esimerkiksi viltin, jonka päällä myytävät tavarat ovat. Myyjäksi ei tarvitse etukäteen ilmoittautua vaan sen voi tehdä suoraan paikan päällä. 

Tapahtumassa ghanalaiseen keittiöön erikoistunut pop up ravintola Mayyets Kitchen https://www.facebook.com/Mayyets-Kitchen-1694688494093801/?fref=ts
sekä Kaarlon Vihreä lettubaari.

Nähdään siis hyvän mielen siivouspäivän kirppiksellä!

Kpanlogo Yede https://www.facebook.com/studio13vaasa lisätietoja: Suvi Syrjä / suvi.syrja@gmail.com

 

Pop-up Ohjaamo 30.5.2017 klo 16:00-19:00

Tule tutustumaan nuorisotila Ohjamon ja nuorisomielenterveysseura Yeesin toimintaan Rewell Centerissä. Lisätietoja: olga.terentieva@pohjanmaankriisikeskus.fi 

 

Sarjankuvatyöpaja 1.6.2017 klo 17:00-20:00

Sarjankuvatyöpaja Kriisikeskus Valossa, ohjaajana sarjankuvataitelija Luis Bellido. Ilmoittaudu 25.5. mennessäilmari.walker@pohjanmaankriisikeskus.fi

 
Yhteislaulua Vaasan torilla 13.6.2017 klo 17:00-18:30

Nautitko laulusta? Tee se hyvässä seurassa, laula tai kuuntele, kaikki ovat tervetulleita! 

 

 

 

 

Tulevat tapahtumat

Aiemmat tapahtumat

 

 

Avajaiset

Avajaisviikolla 5.-9.10. Pohjanmaan kriisikeskus Valon porukka oli mukana monessa tapahtumassa jo ennen varsinaista avajaispäivää, jota vietettiin perjantaina.

Tapahtumiin osallistuneet saivat viikon aikana osallistua Hyvän Mielen Aterialahjakorttien arvontaan. Arvonnassa oli mahtavat palkinnot, joista vastasivat ravintolat Bacchus, Bistro Ernst, sekä Sulvan Kestikievari.

Avajaispäivää vietettiin perjantaina 9.10. ensin aamupäivän virallisella osiolla ja iltapäivällä ovet olivat auki kaikelle kansalle niin Valon kuin Vaasan Seudun Yhdistystenkin tiloissa. Koostamme avajaisviikosta ja -päivästä kuvia galleriaamme lähiaikoina.

Alla on listattuna aamupäivän puhujat ja heidän aiheensa. Linkkien takaa löytyy puhujien powerpoint-aineistot.

Markku Pulli, puheenjohtaja VSY/styrelseordförande VNF

Tuula Jäntti, järjestöpäällikkö VSY/organisationschef VNF

Maritta Vuorenmaa, johtaja Pohjanmaan kriisikeskus / direktör Österbottens kriscenter

Outi Ruishalme, johtaja, kriisikeskustoiminnat Suomen mielenterveysseura / verksamhetsdirektör, kriscenterarbetet Föreningen för mental hälsa i Finland

Lotta Haldin, ylitarkastaja Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus/ överinspektör Ansvarsområdet för miljö och naturresurser, NTM-centralen i Söder Österbotten

Jukka Kentala, perusturvajohtaja Vaasan kaupunki/vård-och omsorgsdirektör Vasa stad

Varpu Rajaniemi, aluekehitysjohtaja Pohjanmaan liitto/regionutvecklingsdirektör Österbottens förbund

 

HOT-koulutus

KOULUTTAJAT: professori, dosentti Raimo Lappalainen ja väitöstutkija Päivi Lappalainen

JÄRJESTÄJÄT: Pohjanmaan kriisikeskus Valo/Österbottens kriscenter Valo ja Eteenpäin uudessa kotimaassa -hanke.

PAIKKA: Korsholmanpuistikko 44, 65101 Vaasa. (Ely-talo) Ala-aulan auditorio.

 

OHJELMA

Huom! Ohjelma on viitteellinen ja aikataulut voivat muuttua koulutuksen aikana

 

Keskiviikkona 25.11. klo 10.00–16.00
Aamupäivä:
Iltapäivä:

 

Torstaina 26.11. klo 9–16.00
Aamupäivä:
Iltapäivä:

 

Tiistaina 16.2. klo 9:30-16:00
Aamupäivä:
Iltapäivä:

 

Aiheeseen liittyvää tietoa myös Suomen Mielenterveysseuran sivuilla sekä Mielenterveystalo-sivustolla.

Keskustelu koulukiusaamisen vaikutuksista

Keskustelu koulukiusaamisen vaikutuksista on käynyt kiivaana - lue täältä Pohjalaisessa 4.1. ilmestynyt mielipidekirjoitus.

25.1.2016 Monikulttuurisuus kouluissa ja oppilaitoksissa

 

Tervetuloa Monikulttuurisuuden iltaan!

 

Luennoitsijana arvostettu Melody Karvonen Monikulttuurisuuden asiantuntija Vanhempainliitosta

Aiheita: Koskemattomuus, Kiusaaminen, Kuinka kohdata maahanmuuttaja

Aika: maanantai 25.1.2016 klo 18:00

Paikka: Pohjanmaan kriisikeskus Valo, Korsholmanpuistikko 44, 1. krs

Ilta on ilmainen ja tarjolla on kahvia

Ilmoittautuminen ma 20.1.2016 mennessä, osoitteeseen: saarapauliina.pasanen@gmail.com

Tarvitsetko tulkkipalveluja tai muuta lisätietoa? Ota yhteyttä: saarapauliina.pasanen@gmail.com

Kuka? Melody Karvonen, 63, on Vanhempainliiton monikulttuurisuuden asiantuntija. Karvonen muutti Suomeen 42 vuotta sitten Iranista ja asuu nyt Espoossa aviomiehensä ja äitinsä kanssa. Perheeseen kuuluu neljä lasta, näiden kolme puolisoa ja kuusi lapsenlasta.

Mistä tunnetaan? Pitää koulutuksia ja luentoja työyhteisöille ja koululaisten vanhemmille arjen monikulttuurisuudesta ja ennakkoluulojen kitkemisestä. 1990-luvulla Karvonen työskenteli poliisin kouluttajana Joensuussa ja osallistui rasisminvastaiseen työhön. Vuonna 2005 hänelle myönnettiin poliisin hopeinen ansiomitali.

 

Yhteistyössä mukana VASEVARY 

Seniori Hyvinvointitreenit -ohjaajakoulutus 15.-16.3.2016

Järjestimme Seniori Hyvinvointitreenit -ohjaajakoulutuksen yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa Vaasassa maaliskuussa. Kaksipäiväisen ohjaajakoulutuksen järjestämisessä olivat Suomen Mielenterveysseuran lisäksi mukana Vaasan kaupunki (ikäkeskus, palveluasuminen, kotihoito- ja laitospalvelut), Vaasan Seudun Yhdistykset ja Keikka-apu sekä Pohjanmaan kriisikeskus Valo. Tavoitteena on mahdollisimman pian saada varsinainen toiminta käyntiin.

WP_20160316_08_45_56_Pro.jpg

WP_20160316_09_11_50_Pro.jpg

WP_20160316_09_13_34_Pro.jpg  WP_20160316_09_55_54_Pro_1.jpg

Seniori Hyvinvointitreenit on ikäihmisten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi kehitetty ryhmätoimintamalli. Toiminnan sisältö muodostuu osallistujien toiveiden ja tarpeiden pohjalta. Ohjaajakoulutuksen teemoja ovat ikäihmisten hyvinvoinnin ja erityisesti mielen hyvinvoinnin vahvistaminen ja edistäminen, ryhmän ohjaaminen, treenien toimintaperiaatteet ja hyvät käytännön työvälineet.

Tätä mielen hyvinvointia edistävää toimintamallia on kehitetty yhdessä ikäihmisten ja ryhmänohjaajien kanssa. Sen on todettu soveltuvan erityyppisille ryhmille ja organisaatioille. Ryhmänohjaajat voivat olla sekä vapaaehtoisia että ammattilaisia. (Suomen Mielenterveysseura)

Kiitos antoisista koulutuspäivistä ohjaajille Suomen Mielenterveysseurasta: Maija Hansenille, Sonja Maununaholle ja Sirpa Väänäselle (Mirakle - mielen hyvinvoinnin rakennuspuut ikääntyville -hanke).

Seniori Hyvinvointitreeneistä löytyy kattavasti tietoa MIRAKLE-hankkeen sivuilta.

mieli suomi.png  RAY.jpg   mieli.png

 

 

Valkoinen raivo -elokuva

Arto Halosen dokumenttielokuva selviytymisestä ja kiusatusta, joka voitti joukkomurhaajan mielen.

Elokuvan synopsis:

Valkoinen raivo on kertomus Laurista, joka suunnitteli ja valmistautui tekemään massamurhia. Lauri haki kuitenkin apua, eikä toteuttanut ”fantasioitaan”. Myöhemmin hänestä tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen akateeminen tutkija ja arvostettu tieteellinen asiantuntija, minkä kautta hän on perehtynyt massamurhiin peilaten myös omia kokemuksiaan niihin. Tältä pohjalta Lauri on luonut teorian ”valkoisesta raivosta”. Laurin mukaan on olemassa useita ihmisiä, jotka ovat koulukiusaamisen ja lapsuudessa koetun trauman yhdistelmän seurauksena täynnä ”valkoista raivoa”, mikä voi äärimmillään johtaa kouluampumisiin ja muihin väkivaltaisiin tekoihin.

Elokuvassa seurataan Laurin tarinaa; kuinka hänestä tuli valkoisen raivon kantaja ja kuinka hän tiedostamisen ja oman aktiivisuutensa avulla selviytyi lopulta raskaasta taakastaan.

lähde: http://valkoinenraivo.fi/valkoinen-raivo-synopsis

Ennakkonäytös Vaasassa

Elokuvasta järjestettiin ennakkonäytös Vaasassa tiistaina 17.11.2015. Yhteistyössä elokuvateatteri Bio Rexin kanssa näytöksen järjestelyistä vastasi Pohjanmaan kriisikeskus Valo.  Näytös oli osa ennakkonäytöskiertuetta, jonka järjestämisessä puolestaan ovat mukana Koulukino, VLMedia, Art Film Productions sekä Suomen Mielenterveysseura.

Näytöksen jälkeen paikalla kokoontui asiantuntijapaneeli, jonka johdolla elokuvan tarinasta ja sen herättämistä ajatuksista keskusteltiin myös koko yleisön voimin. Keskusteltavaa riittikin ja keskustelu jatkuu varmasti monella foorumilla sekä elokuvan tiimoilta että laajemmalti liittyen koulukiusaamiseen ja sen vaikutuksiin.

Koulukiusaamiseen keskusteluapua kriisikeskus Valosta

Pohjanmaan kriisikeskus Valo tarjoaa keskusteluapua kaikille, joiden elämään koulukiusaaminen on vaikuttanut. Myös kiusaajien on mahdollista saada apua, sillä monesti kiusaamisen taustalla on kiusaajan moninaiset ongelmat.

Yksilötapaamisten lisäksi keväällä 2016 käynnistyy vertaistukiryhmätoiminta, ja suunnitteilla on tukiryhmä koulukiusatuille, jonka järjestämme yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Olemme mieluusti mukana myös oppilaitoksissa tapahtuvassa työssä ja meiltä voi esimerkiksi pyytää kriisityöntekijöitä mukaan keskustelemaan nuorten kanssa koulukiusaamisesta. Kriisityöntekijöidemme yhteystiedot löytyvät sivustomme Yhteystiedot-osiosta.

Linkkejä elokuvaan ja aiheeseen liitttyen:

Valkoinen raivo -elokuvan näytökset kouluille ja nuorten kanssa työskenteleville

Tietoa oppimateriaaleista ja koulunäytöksistä löytyy Koulukinon sivuilta

Valkoinen raivo -elokuvan traileri: https://www.youtube.com/watch?v=zH102P6H7dQ

Elokuvan Facebook-sivu: https://www.facebook.com/valkoinenraivo/?fref=ts

Elokuvan ennakkonäytöskiertueesta ja yhteistyöstä on myös tietoa Suomen Mielenterveysseuran sivuilla: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/valkoinen-raivo-elokuvateattereihin-2711

Suomen Kuvalehden uusin artikkeli (47/2015):
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/koulukiusaaminen-voi-tappaa-silti-sen-annetaan-jatkua/

Suomen Kuvalehden artikkeli Laurista (40/2008): http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/lauri-on-mahdollinen-joukkomurhaaja-kertomus-valkoisesta-raivosta/

 

Vem vågar prata om spelproblem på svenska?

Missbruksproblematik leder ofta till relationsmässiga och ekonomiska bekymmer.

spelproblem.jpg

Välkommen på diskussionskväll om spelproblem!

Tid: Onsdag den 11.5. kl 18-19:30.
Plats: Österbottens Kriscenter Valo, Korsholmsesplanaden 44, 2. vån, Vasa

Kvällen drivs av professionella experter inom ämnet samt en före detta problemspelare.

Fritt inträde.

För mer information och anmälningar: cata.forsstrom@sosped.fi.

VALO.png

Mental Health Art Week - hyvää mieltä kulttuurista 19.-28.5.2016

MHAW toimintaviikko järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa Suomessa ja toista kertaa Vaasassa. Viikon tavoitteena on lisätä osallisuutta kulttuurin ja taiteen saralla sekä huomioida ja keskustella sen myönteisestä vaikutuksesta mielenterveyteen. Tänä vuonna teemana on nuorten mielen hyvinvoinnin edistäminen.

Toukokuussa kierrämme Vaasan-seudun kouluissa Suomen Mielenterveysseuran rakentaman materiaalin kera. Itse MHAW-viikolla tapahtumia on aina Rokkikoulun KevätHäslingistä Teatriksen Unelmien tori-tapahtumaan. Tapahtumiin ei ole sisäänpääsy- eikä osallistumismaksua. Yhteistyössä Pohjanmaan kriisikeskus Valon kanssa viikkoa on ollut kokoamassa Vaasan kaupungin Kulttuurikeskus, Nuorten palvelut sekä Nuorisovaltuusto, Ohjaamo Pohjanmaa, Jupiter-säätiö, Vaasan Seudun Yhdistykset ry., Seitti ja Vaasanseudun sosiaalipsykiatrinen yhdistys.

Käy tykkäämässä ja seuraamassa myös facebook-sivujamme "VAASA Mental Health Art Week MHAW"!

MHAW juliste web.jpg

VARJOIHMISIÄ -pienoisnäytelmä masennuksesta

Miltä masennus näyttäisi jos se olisi ihminen? Kysyykö se luvan tullessaan? Voiko taistelun voittaa? Miten masentuneeseen pitäisi suhtautua?

Jopa 20% suomalaisista sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä masennukseen. Kenenkään ei pitäisi jäädä asian kanssa yksin, mutta häpeä, leimautumisen pelko ja tietämättömyys estää vielä osaa sairastuneista hakemasta apua. Tämä pidentää kuntoutumisprosessia ja on joissakin tapauksissa jopa hengenvaarallista. Asenteet ovat matkalla parempaan, mutta tekemistä löytyy vielä.

 Varjoihmisiä on Hanna Jakobssonin kirjoittama pienoisnäytelmä masennuksesta. Esittäjinä nähdään kaksi masennuksen läpikäynyttä Vaasalaista kokemusasiantuntijaa Tiina Keho ja Hanna Jakobsson, joiden kokemuksiin teksti perustuu. Esityksessä sairaus konkretisoituu käsin kosketeltavaksi ja aiheeseen liittyvä omakohtainen laaja kokemus tekee kokonaisuudesta helpomman lähestyä. Se antaa kuulijalle työkaluja asian tarkempaan ymmärtämiseen ja auttaa samaistumaan masentuneen mielenmaailmaan. Esityksestä käy ilmi sairauden oireiden laaja kirjo, mutta se on samalla selviytymistarina. Esimerkki siitä, että synkimmästäkin tilanteesta on mahdollista selviytyä ja toipua takaisin elämään.

Esitystä seuraa tilaajan toiveiden mukainen keskustelutilaisuus tai työpaja, jossa kuulijat pääsevät tuomaan oman panoksensa esiin. Keskustelutilaisuuden ohjaavat koulutetut kokemusasiantuntijat, mutta siinä voidaan keskittyä tilaajan haluamaan lähestymistapaan esim. masennukseen itsessään, sen tuomiin lieveilmiöihin, masennuksen varhaiseen huomaamiseen, kokemusasiantuntijuuteen tai vaikkapa kokemuksiin mielenterveyspalveluista. Pienoisnäytelmän tarkoitus on hälventää ennakkoluuloja, lisätä tietämystä, rohkaista varhaiseen avun hakeutumiseen ja antaa työkaluja ymmärtää sairauden vaikutusta jokapäiväiseen elämään.

Masennus koskettaa jollakin tapaa lähes jokaista suomalaista, joten esitys sopii kaikille.

 Varjot (3).jpg

Palautetta Varjoihmisiä -pienoisnäytelmästä + työpajasta:

"Tosi hyvä esitys. Ymmärrys kasvoi siitä, mitä masennus on. Heräsi ajatuksia, mitä voi työssä käyttää. Esiintyjät saivat yleisön keskustelemaan ja jakamaan omia kokemuksia."

 "Todella hyvä esitys. Hienosti kuvattu masennus. Ammattinäyttelijöitä! Olisin katsonut esitystä pidempäänkin. Tuli kylmiä väreitä esitysen aikana. Loppukeskustelu oli antoisa ja lämminhenkinen. Loistava idea kertoa masennuksesta. Jatkakaa tärkeää kokemusasiantuntijan työtä."

"Esitys + keskustelu molemmat kosketti, herätti ajatuksia. Kesto oikein sopiva! Mielenkiintoinen uudenlainen tapa kertoa asiasta, puhua asiasta! Oikein hyvä!"

"Iso kiitos mahtavasta esityksestä, joka hyvin kuvaavasti toi esille masennuksen eri kasvot. Olette hienoja ihmisiä! Tervetuloa uudestaan."

"Loistava näytelmä. Rehellistä tunteiden tulkintaa. Hyvät oman itsenne esittelyt, avasi esitystä paljon. Onneksi ryhmä oli paljon äänessä, omia kokemuksia, kysymyksiä, vuoropuhelua."

"Loistava esitys. Keskustelua olisi voinut jatkaa loputtomiin. Aihe menee hyvin "ihon alle", vaikkei henkilökohtaisesti kokemusta masennuksesta olisikaan. Maanläheinen ja kodikas ilmapiiri koko tilaisuuden ajan."

"Olette ihania. Antoi paljon ajattelemista ja uusia näkökulmia. Antaa niin paljon, kun ihminen kohtaa ihmisen ja syntyy uutta ymmärrystä. Kiitos!"

 

Tarkemmat tiedustelut ja hintatiedot:
Hanna Jakobsson
Kokemusasiantuntija, KokoA ry:n Pohjanmaan aluevastaava
hanna.tiittanen@gmail.com
Puh. 040 841 9297

Maahanmuuttajien mielenterveyttä koskeva koulutus

Pohjanmaalla on ollut käynnissä maahanmuuttajien mielenterveyttä edistävä hanke nimeltään "Eteenpäin uudessa kotimaassa" vuoden 2015 maaliskuusta lähtien. Hankkeen keskeisenä menetelmänä on hyväksymis- ja omistautumisterapian käyttö (HOT/ACT) ryhmätoimintona pakolaisten keskuudessa. Lue lisää täältä.

Eteenpäin Uudessa Kotimaassa -hanke järjesti maahanmuuttajien mielenterveyttä koskevan koulutuksen Vaasassa 19.-20.5.2016. - Lue lisää tästä.

Hyvän mielen lauluja!

 

* Hyvän mielen lauluja! - 22.11.2016, klo 13-15:00

22.11.16lauluRewell.jpg

Mielenterveysviikon valokuvanäyttely

* Mielenterveysviikon valokuvanäyttely

Aika: 21.11.-2.12.-2016, klo 9-16
Paikka: Gallery 44, Korsholmanpuistikko 44, 2.krs.

Vaasan Seudun Yhdistykset ja Pohjanmaan kriisikeskus Valo järjestävät valokuvanäyttelyn 24-vuotiaasta Josh Quigleystä, joka on kiertämässä maailmaa polkupyörällä mielenterveyden edistämiseksi.

Pitkän ahdistuksen ja työuupumuksen jälkeen, Josh sairastui masennukseen, joka sitten lopulta johti istemurhayritykseen toukokuussa 2015. Herättyään hän ajatteli, että henkiin jäämisellä oli jokin tarkoitus. Josh aloitti matkansa tasan vuosi myöhemmin ja hän oli Vaasassa loka-marraskuun vaihteessa. Kuvat ovat siltä ajalta. Joshintarinaa ja matkaa voi seurata Facebookissa ja The Tartan Explorer kotisivuilla.

Koulutukset ja Kurssit, Syksy 2016

* Koulutukset ja Kurssit, Syksy 2016
* Mielenterveyden Ensiapu 2

Järjestäjä: Suomen Mielenterveysseura sekä Pohjanmaan kriisikeskus Valo
Kouluttaja: Kirsi Louhi-Timmerbacka
Koulutuspaikka: Korsholmanpuistikko 44, 1. kerroksen auditorio

Koulutuspäivät:
Keskiviikko 26.10. klo 17:00 - 19:00
Keskiviikko 02.11. klo 17:00 - 19:00
Keskiviikko 09.11. klo 17:00 - 19:00
Keskiviikko 16.11. klo 17:00 - 19:00
Keskiviikko 23.11. klo 17:00 - 19:00
Tiistai 29.11. klo 17:00 - 19:00

Osallistumismaksu: 90€ / osallistuja, hinta sisältää kurssimateriaalin sekä todistuksen.
Mtea2 -kurssiin ilmoittautuminen on päättynyt. Kurssi alkaa yllä olevan aikataulun mukaan.

 

* Mielenterveyden Ensiapu 1

Vaasan Wärtsilän toiminnot tarjoavat henkilöstölleen yhteistyökoulutuksena Valon kanssa Suomen mielenterveysseuran rekisteröimää tuotemerkkiä ja kansalaistaitoa Mielenterveyden ensiapukurssin ykkös osaa. Koulutus alkaa 26.10. ja kiinnostuneita on paljon.

Ensimmäinen ryhmä on jo täynnä. Vuotta 2017 koskevia lisäsuunnitelmia on tekeillä yhteistyöverkostossa.

Yhteystiedot ja koulutusta koskevat tiedustelut: 
Maritta Vuorenmaa, maritta.vuorenmaa@pohjanmaankriisikeskus.fi
Puh. 040 060 2660, tarvittaessa jätä soittopyyntö

positive_psychology_course_image.jpg

 

Senioreiden hyvinvointitreenit 2016

* Senioreiden hyvinvointitreenit 2016

Ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka toimit omaishoitajana ja tarvitset piristystä ja tukea arkeesi. Hyvinvointitreenit-ryhmä tapaa yhteensä 8 kertaa syksyn aikana ja meillä on joka kerta eri ohjelma.

Ensimmäinen kokoontuminen on torstaina 6.10.2016 klo 13:00-15:00 Vaasan Seudun Yhdistykset ry:n tiloissa, Korsholmanpuistikko 44, 2 krs.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:
Vaasan Seudun Yhdistykset ry projektikordinaattori Marina Sippus (044 974 7472) sekä Vaasan Ikäkeskuksen muistikordinaattori Mia-Mari Sandell (040 197 1175)

Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Pohjanmaan kriisikeskus Valon kanssa.

Narsistin tapa alistaa ja manipuloida - Luentotilaisuus 3.11.2016

* Narsistin tapa alistaa ja manipuloida - Luentotilaisuus 3.11.2016

Narsistien uhrien tuki ry järjestää yhteistyössä Pohjanmaan kriisikeskus Valon kanssa luentotilaisuuden 3.11.2016, klo 18:00-20:00. Luentotilaisuus järjestetään Korsholmanpuistikko 44, 1. kerroksen auditoriossa.

Luennolla käsitellään: Narsistin tapaa alistaa ja manipuloida työssä ja kotona, sekä miten voi suojautua narsistilta. Luennoitsijana toimii sosiaalipsykologi Janne Viljamaa, joka on kirjoittanut 11 kirjaa psykologiasta, sekä narsismista kirjat Pidä puolesi - irti narsistin hampaista (WSOY 2010) ja Narsistin lapsena (Minverva 2015). Paikalla kirjamyyntiä.

Luennon hinta 10 euroa. 60 ensimmäistä osallistujaa mahtuu mukaan. Tervetuloa!

Ilmoittautumiset sähköpostiosoitteeseen: yhdistys@narsistienuhrientuki.fi

Seniori Hyvinvointitreenit -ohjaajakoulutus

* Seniori Hyvinvointitreenit -ohjaajakoulutus 

Kiinnostaisiko sinua lähteä mukaan ohjaamaan Seniori Hyvinvointitreenit -ryhmiä? Uusi ohjaajakoulutus järjestetään Valossa 10.-11.10.2016. 

Seniori Hyvinvointitreenit on ikäihmisten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi kehitetty ryhmätoimintamalli. Toiminnan sisältö muodostuu osallistujien toiveiden ja tarpeiden pohjalta. Ohjaajakoulutuksen teemoja ovat ikäihmisten hyvinvoinnin ja erityisesti mielen hyvinvoinnin vahvistaminen ja edistäminen, ryhmän ohjaaminen, treenien toimintaperiaatteet ja hyvät käytännön työvälineet. Lue lisää ohjaajakoulutuksesta täältä

Voit ladata ohjaajakoulutuksen ohjelman tästä.

Ilmoittaudu mukaan: Maritta Vuorenmaa, Puh. 040 060 2660 tai maritta.vuorenmaa@pohjanmaankriisikeskus.fi

 

Supersuosittu Sekasin-chat jatkuu Me-säätiön tuella!

* Supersuosittu Sekasin-chat jatkuu Me-säätiön tuella!

Nuorten mielenterveyttä tukeva Sekasin-chat jatkuu vuoden 2017 alussa. Me-säätiö myönsi tuen Suomen Mielenterveysseuralle, jonka avulla nuorille voidaan tarjota chat, joka on auki lähes vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Chatin perusideana on tuottaa järjestöjen yhteistyönä nuorille laajasti aukioleva chat, jonka he ottavat omakseen ja löytävät näin avun piirin, Pohjanmaan kriisikeskus toimii yhtenä toimijana chatissa. Nuoret löysivät toukokuussa Sekasin chattiin todella hyvin - yli 1200 keskustelua ja lähemmäs 13000 yritystä chattiin. Tähän tarpeeseen ryhdymme nyt vastaamaan - yhdessä!

Syksyllä 2016 alkavia suljettuja vertaistukiryhmiä.

Syksyllä 2016 alkavia suljettuja vertaistukiryhmiä.
* VOIMAA VERTAISUUDESTA -vertaistukiryhmä

Ryhmät ovat suunnattu nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka ovat kuntoutumassa masennuksesta. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kokemusasiantuntijat Hanna Jakobsson ja Tiina Keho, joilla on molemmilla kokemus sekä masennuksesta että siitä toipumisesta. Ryhmissä on valmiiksi suunniteltu runko, mutta tapaamiset etenevät keskustellen. Lue lisää.

Pohjanmaan kriisikeskus Valo ja Jupiter-säätiö käynnistivät yhteistyössä kokemusasiantuntijan (Hanna Jakobsson) kanssa nuorten ja nuorten aikuisten vertaistukiryhmän masennuksesta toipuville huhtikuussa 2016. Ryhmän toimintaa tukee Maritta Vuorenmaa.

HUOM! Seuraavat Voimaa vertaisuudesta -ryhmät alkavat torstaina 15.9. klo 17. Ilmoittautuminen ja lisätiedot 15.8. lähtien. Ryhmään voidaan ottaa korkeintaan 8 osallistujaa. 

Kysy lisää: Maritta Vuorenmaa, Puh. 040 060 2660 tai maritta.vuorenmaa@pohjanmaankriisikeskus.fi

 

* IHANAISET -vertaistukiryhmä

Naisten 40+ vertaistukiryhmä aloittaa Valossa keskiviikkona 21.09.2016. Ryhmän naisia yhdistää mm. työuupumus, burnout, masennus ja ruuhkavuosiin liittyvät "vuoristoratailut" ja kaikkena oleminen. Ryhmä kokoontuu 6 kertaa ja jokaisella kerralla on oma teemansa. 

Ryhmän vetäjinä toimivat mielenterveysseurasta Tuula Jäntti sekä Valon vapaaehtoisista tukihenkilöistä Annika Paloluoma ja Krista Anttila.

Lisätietoja: Tuula Jäntti, Puh. 044 259 1159 tai tuula.jantti@vaasanseudunyhdistykset.fi

 

* Löydä oma tarinasi -vertaistukiryhmä koulukiusaamista kokeneille

Yhteistyökumppanimme tiedottavat

Yhteistyökumppanimme tiedottavat:
* Pakolaisten mielen hyvinvointiseminaarisarja

Tervetuloa Pakolaisten mielen hyvinvointiseminaarisarjaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle Helsinkiin 10.-11.1.2017 ja 7.-8.2.2017!

Seminaarisarja koostuu neljästä erillisestä seminaaripäivästä. Tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta pyydämme sitovat ilmoittautumiset 3.1.2017 mennessä. Ilmoittautuminen tapahtuu täällä.

Lisätietoja: Satu Jokela, Projektikoordinaattori, PALOMA-hanke.
satu.jokela@thl.fi tai Puh. 029 524 7510

 

* Erovertaisryhmätoimintaa syksylle 2016

Yhdessä mutta erikseen- Pohjanmaan eroauttamisen kehittämishanke kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme yhteistyöstä keväällä toteutuneista vertaisryhmistä. Kiitos! 

Syksyn aikana toteutamme kaksi taikuri vertaisryhmää lapsille jotka ovat kokeneet vanhempiensa eron. Toinen ryhmistä on ruotsinkielinen ja toinen suomenkielinen. Taikuri ryhmistä lapsilta ja vanhemmilta saatu palaute on ollut hyvää. Vanhemmat ovat kokeneet tärkeänä sen, että lapsi saa vertaistukea ja on olemassa paikka, jossa neutraalisti voi kertoa omista tunteista ja ajatuksista kahdesta kodista.

Vanhemman neuvo vertairyhmään osallistuneet vanhemmat kertovat saaneensa uusia ajattelumalleja vanhemmuudesta ja lapsen toisesta vanhemmasta eron jälkeen. Vertaisuudesta saatu tuki ryhmässä koetaan merkittävänä voimavarana omalle jaksamiselle sekä uuden arjen jäsentämisessä yhdessä lasten kanssa. Kolmas vanhemman neuvo ryhmä käynnistyy 21.9.2016. Eroneuvoillat jatkuvat siten että syksyn aikana on kaksi iltaa. Toinen Vaasassa ja toinen Laihialla. Illoista saadun palautteen mukaan tärkeänä koetaan paikalla olevat koulutetut erovertaiset ja heidän kanssa keskustelut.

Syksyllä aloitamme erokahvilatoiminnan, joka on eroneuvoiltoja vapaamuotoisempi mahdollisuus kohdata muita samassa tilanteessa olevia. Erokahvilassa on myös paikalla koulutettuja erovertaisia. Tähän olemme saaneet yhteistyökumppaneiksi Ylikiva kahvilan sekä sisäleikkipuisto Swingelingin.

Syksyllä aloitamme myös chat päivityksen, johon voi anonyymisti varata ajan kahden keskeiselle keskustelulle.

Lue syksyn 2016 esite tästä.

 

* Hyvä olla koulussa - Må bra i skolan

Vaasan seudun mielenterveysseura ja Pohjanmaan kriisikeskus Valo tekevät tiivistä yhteistyötä Vaasan kaupungin peruskoulujen, vanhempainyhdistysten (VASEVARY), Vaasan seudun yhdistysten, Vaasan ensi- ja turvakodin, Mannerheimin lastensuojeluliiton, SPR:n, Rikosuhripäivystyksen, Vaasan setlementin, kokemusasiantuntijoiden, Suomen vanhempainliiton ja nuorten mielenterveysseura Yeesin kanssa.

Yhteinen tavoitteemme on, että mahdollisimman monella olisi hyvä olla koulussa. Toinen yhteinen tavoitteemme on, että kiusaamisen nollatoleranssi toteutuisi. Tämä tarkoittaa vaikuttavia keinoja ja saumatonta yhteistyötä kiusaamisen ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi. 

Seinäjoella tänä vuonna, elokuun 23. päivä julistettava koulurauha tukee yhteisiä toimiamme. Koulurauhan julistusta voi seurata reaaliajassa netistä. Ohessa on tilaisuuden ohjelma.

Kansallinen Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelin

* Kansallinen Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelin

Pohjanmaan kriisikeskus Valo on aloittanut viikolla 46 päivystämisen myös kansallisessa Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelimessa. Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202, arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00.

Valossa kriisipuhelimessa päivystävät kriisikeskuksen työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt työpareina.

Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelimen tarve on suuri ja kasvava. Kriisipuhelimeen tuli miljoonas soitto syyskuussa 2016. - Juhlakahveja juodaan kriisipuhelinpäivystyksissä marraskuussa. Valo onnittelee pääseuraa saavutuksesta.

 

Vertaistukiryhmät 2016

 

Uusia suljettuja vertaistukiryhmiä on alkamassa vielä keväällä 2016 ennen kesätaukoa.

Ilmoittautuminen on menossa juuri nyt. Ota yhteyttä, tule mukaan.

 

VOIMAA VERTAISUUDESTA -vertaistukiryhmä

Voimaa vertaisuudesta -ryhmä aloittaa Valossa torstaina 21.4. klo 17. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa. 

Voimaa vertaisuudesta -ryhmät ovat suunnattu nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka ovat kuntoutumassa masennuksesta. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kokemusasiantuntijat Hanna Jakobsson ja Tiina Keho, joilla on molemmilla kokemus sekä masennuksesta että siitä toipumisesta. 

Ryhmissä on valmiiksi suunniteltu runko, mutta tapaamiset etenevät ryhmän tarpeiden mukaan keskustellen ja toiminnallisin menetelmin. Lue lisää

Ilmoittautuminen: Maritta Vuorenmaa, Puh. 040 060 2660 tai maritta.vuorenmaa@pohjanmaankriisikeskus.fi

 

IHANAISET -vertaistukiryhmä

Naisten 40+ vertaistukiryhmä aloittaa Valossa huhtikuussa. Ryhmän naisia yhdistää mm. työuupumus, burnout, masennus ja ruuhkavuosiin liittyvät "vuoristoratailut" ja kaikkena oleminen. Ryhmä kokoontuu 6 kertaa ja jokaisella kerralla on oma teemansa. Aloitamme 21.9.2016 klo 17:30.

Ryhmän vetäjinä toimivat mielenterveysseurasta Tuula Jäntti sekä Valon vapaaehtoisista tukihenkilöistä Annika Paloluoma ja Krista Anttila.

Ilmoittaudu nopeasti: Tuula Jäntti Puh. 044 259 1159 tai tuula.jantti@vaasanseudunyhdistykset.fi

 
Syksyllä 2016 tarjottavia suljettuja vertaistukiryhmiä:

 

* Löydä oma tarinasi -vertaistukiryhmä koulukiusaamista kokeneille

(toinen ryhmä 13-16 vuotiaille ja toinen 17-20 vuotiaille)

* Hyvinvointiryhmä maahanmuuttajataustaisille naisille

 

* VOIMAA VERTAISUUDESTA -vertaistukiryhmä

Seuraavat ryhmät alkavat torstaina 15.9. klo 17:00. Ilmoittautuminen ja lisätiedot 15.8. lähtien. 
Maritta Vuorenmaa, puh. 040 060 2660 tai maritta.vuorenmaa@pohjanmaankriisikeskus.fi

 

Syksyllä 2016 tarjottavia kaikille avoimia vertaistukiryhmiä:

 

* Hyvillä mielin ikääntyessä - Senioreiden Hyvinvointitreenit

Ryhmiä järjestetään yhteistyössä Vaasan kaupungin koti- ja laitospalvelut tulosalueen, Vaasan Seudun Yhdistykset ja Suomen Mielenterveysseuran Mirakle-hankkeen kanssa. Lue lisää täältä.