SUOMISVENSKA
Sulje

Vaasanseudun Mielenterveysseura ry

 

Vaasanseudun Mielenterveysseura ry on kansalaisjärjestö, joka edistää mielenterveyttä Pohjanmaalla. Vaasanseudun Mielenterveysseura on maailman vanhimman mielenterveysalan kansalaisjärjestön Suomen mielenterveysseuran jäsenyhdistys. Seuran järjestölähtöistä auttamistyötä on tehty alueella vuodesta 2007 lähtien. Vaasanseudun mielenterveysseura ylläpitää Pohjanmaan kriisikeskus Valoa. Hallituksen varsinaiset jäsenet: Tuula Jäntti (pj), Carita Tuohimäki (vpj), Markku Pulli, Tiina Mäki, Varpu Rajaniemi. Varajäsenet Kati Hakomäki, Liisa Laaksonen.

 

Tule mukaan jäseneksi tästä!

Pohjanmaan kriisikeskus Valo

Matalan kynnyksen kriisiapua
helposti ja nopeasti, ilman lähetettä

Selaa alaspäin ja lue lisää !

Korsholmanpuistikko 44, 2. krs
65100 Vaasa

Kriisiapu

Ajanvaraus

(ma-pe klo 10–15):
044 979 2439
info@pohjanmaankriisikeskus.fi

Pohjanmaan kriisikeskus Valo tarjoaa keskustelutukea ja ohjausta arjen kriisitilanteissa sekä vaikeasta elämäntilanteesta selviytymiseen. Kun tarvitset apua tai kuuntelijaa, ota yhteyttä.

Et tarvitse lähetettä tai diagnoosia päästäksesi kriisikeskus Valon asiakkaaksi. Meillä voit asioida yksin, pariskuntana tai perheen kanssa. Voit asioida myös anonyymisti. Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 44, 2. krs, 65100 Vaasa. Käynnit (keskimäärin 5–6 käyntiä) ovat maksuttomia ja täysin luottamuksellisia. Vastaanotolle tarvitaan ajanvaraus: 044 979 2439 tai info@pohjanmaankriisikeskus.fi Haluamme antaa asiakkaillemme ajan 3 päivän sisällä ensimmäisestä yhteydenotosta. (arkipäivän).

 

Kriisipuhelin ja nettiapu

Tukea ja apua puhelimitse sekä verkossa www.tukinet.fi ja www.sekasin247.fi.

Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 2102 arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

 

 

Columned element's width:

All of the column's width together:

Single column's width:

Single column's width 2nd try (more accurate?):

Amount of columns:

Amount of columns visible:

Scrolled amount:

Sulje artikkeli

Toiminta

Meillä Pohjanmaan kriisikeskus Valossa kokoontuu monenlaisia vertaistukiryhmiä. Sopisiko jokin näistä juuri sinulle tai läheisellesi?

IHANAISET!

Jatkamme kysyttyä keski-ikäisten naisten vertaisryhmää kriisikeskus Valossa marraskuussa 2017.

Tuntuuko sinusta, että omien kokemusten jakaminen muiden kanssa ja niistä keskusteleminen olisi juuri nyt paikallaan? Että muiden tarinat, usein niin samankaltaiset, toisivat helpotusta, uusia voimavaroja ja keinoja arjesta selviytymiseen myös sinulle?

40+ ikäisiä naisia tässä ryhmässä yhdistää mm. työuupuminen, masennus ja ruuhkavuosiin liittyvät ”kun en vaan jaksa olla niin monena” – olotilat. näistä aloittaen..

Ryhmän vetäjinä toimivat kriisikeskus Valon ryhmänohjaajat Annika ja Kaija


Ryhmä kokoontuu 8 kertaa ja jokaisella kerralla on oma teemansa.

Aloitamme 7.11.2017 klo 17.30 – 19.00, kokoonnumme kerran viikossa tiistaisin. Viimeinen kerta on 2.1.2018.

Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan kanssamme juuri niistä asioista, joista sopiikin puhua. Ryhmä on maksuton. Ilmoittaudu nopeasti, niin mahdut mukaan!

Ilmoittautumiset: puh. 044 975 6419, tai anette.hast@pohjanmaankriisikeskus.fi.

Sateenkaareva

Vaasan Seta ry ja Pohjanmaan kriisikeskus Valo aloittavat Sateenkaariryhmän Valossa. Ryhmä on tarkoitettu juuri sinulle, joka mietit seksuaalista suuntautumistasi tai sukupuoliidentiteettiäsi. Suomenkielinen ryhmä on maksuton ja sitä ohjaavat Valon kriisityöntekijä sekä vapaaehtoistoimija.

Yhteydenotot, kyselyt ja ilmoittautumiset Sateenkaareva ryhmään: Pohjanmaan kriisikeskus Valo, puh. 044 979 2439 klo 9-15, tai Vaasan Seta ry puh. 040 521 0130 klo 15 jälkeen.


Ryhmä aloittaa, kun ilmoittautuneita on 6-8 osallistujaa.

Vertaistukiryhmät huumeiden käyttäjien omaisille 

Pohjanmaan kriisikeskuksessa kokoontuu viisi vertaistukiryhmää huumeiden käyttäjen läheisille. Ryhmiä ohjaa koulutetut vapaaehtoistyöntekijät, ja ryhmiä sitoo vaitiolo. Lisätietoa ryhmistä: puh. 044 060 2660.

Naisten Ryhmä Ristinummella (ESR- hanke) 

Avoin ryhmä kaikille työelämän ulkopuolella oleville naisille torstaisin klo 10-12. 

Ryhmässä vietämme aikaa rennossa ja iloisessa naisporukassa. Jokaisella tapaamiskerralla meillä on jokin hyvää mieltä edistävä teema, jonka pohjalta teemme yhdessä harjoituksia tai muita aktiviteetteja. Toiminta on osallistujien toiveiden mukaista ja maksutonta!

 

Naisten ryhmä on tarkoitettu työelämän ulkopuolella oleville Ristinummen seudulla asuville naisille, esim. työttömille, sairaseläkkeellä, äitiyslomalla ja hoitovapaalla oleville. Lapset voi ottaa myös mukaan, heille löytyy kerhotiloista leluja yms. Kahvia ja teetä on tarjoilla joka kerraksi.

 

Ryhmään voi tulla mukaan missä vaiheessa kevättä tahansa. Tapaamme Ristinummen seurakuntakeskuksen kerhotiloissa (K-Marketin ja Apteekin vieressä) osoitteessa Kappelinmäentie 8. Tervetuloa!

 

Lisätietoa: hankekoordinaattori Elina Viitasaari,

elina.viitasaari@pohjanmaankriisikeskus.fi, puh. 044 243 8997.

”Tunne itsesi sankarina” -musiikkityöpaja

 

26.01.2018 klo 15:00 – Folkhälsanhuset Wasahuset, Rådhusgatan 25 

 

Pohjanmaan kriisikeskus Valo toteuttaa yhteistyössä nuorisotalo Folkhälsanin ja muusikko Tobias Tågin kanssa työpajan nuorille jonka tarkoituksena on innostaa musiikista innostuneita nuoria löytämään keinoja ilmaista itseään musiikin kautta, ja löytää nostetta itsetunnolleen. Työpajaan halutaan 6-10 osallistujaa, ajankohdaksi valikoitui 26.01. iltapäivä klo 15:00, ja paikaksi nuorisotalo Folkhälsan.  Tapahtuma on osallistujille maksuton. Pientä tarjoilua.

 

Ilmoittautuminen: tobias.taag@gmail.com 

 

Valon Päivä - Avoimet ovet

 

02.02.2018 klo 14:00-17:00 - Pohjanmaan kriisikeskus Valo, Korsholmanpuistikko 44, 2 krs.

 

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan meidän tiloihin ja toimintoihin sekä viettämään Valon päivää kanssamme. Pidämme ovet avoimena klo 14 - 17. Tarjolla on kahvia/teetä ja pientä purtavaa.

 

 

Mielenterveyden ensiapu®

Kriisikeskus Valo järjestää Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyden ensiapu® -koulutuksia. Koulutukset ovat erillisiä kokonaisuuksia eivätkä edellytä toiseen osallistumista.

Mielenterveyden ensiapu®1 –koulutus

Mielenterveys elämäntaitona –koulutus antaa tietoa mielen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Koulutuksessa käsitellään mielenterveyttä, tunnetaitoja, elämän kriisejä, ihmissuhteita, vuorovaikutusta ja elämänhallintaa. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki, joita kiinnostaa hyvän mielenterveyden vaaliminen. Seuraava Mielenterveyden ensiapu®1 –koulutus Vaasassa: ei vielä tiedossa.

Mielenterveyden ensiapu®2 –koulutus

Haavoittuva mieli – tunnista ja tue –koulutus antaa tietoa mielenterveyden häiriöistä sekä antaa valmiuksia tarjota apua ja ohjata hoitoon. Koulutuksessa käsiteltäviä häiriöitä ovat masentuneisuus, ahdistuneisuus, psykoottiset häiriöt, päihteiden väärinkäyttö, mielenterveyden kriisit, esimerkiksi itsetuhoisuus ja traumaattiset kriisit. Seuraava Mielenterveyden ensiapu®2 –koulutus Vaasassa 6-7.11.2017 (ilmoittautumisaika umpeutunut).

Osallistujien kokemuksia:

”Herätti ja pysäytti ajattelemaan omaa vointia”

”Mielenterveysasioihin tarttumisen kynnys madaltui”

Hyvä olla koulussa - Må bra i skolan

Pohjanmaan Kriisikeskus Valo toteuttaa yhteistyössä eri toimi­joiden kanssa koulukiusaamisen vastaisen hankkeen vuosina 2017 – 2019. Hankkeen päätehtävä on vähentää peruskouluikäisten koulukiusaamista Vaasan seudulla. Hanketta rahoittaa STEA.

Hankkeessa on mukana neljä vaasalaiskoulua, jotka toimivat pilottikouluina. Pilottikouluilla toteutetaan vertaisryhmiä sekä lapsille että vanhemmille. Hankkeen olennainen osa on mobiilipeli, jolla tuetaan tunnetaitojen oppimista. Pelin kehittämisessä pilottikoulujen lapset toimivat testaajina ja saavat vaikuttaa pelin sisältöön.

Pilottikouluilta saatava palaute auttaa meitä muokkaamaan materiaalista toimivan. Tarkoituksena on saada malli leviämään Suomen kouluihin. LUE LISÄÄ (HANKKEEN SIVUT).

Osallisuuden Askeleet Työllistymispoluille (OSAT)

Vaasassa on 01.05.2017 käynnistynyt ”Osallisuuden askeleet työllistymispoluille” niminen ESR-hanke, minkä tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia sosiaaliseen toimintaan ja kanssakäymiseen työelämän ulkopuolella oleville. Toimintaa toteutetaan Ristinummen ja Vähänkyrön kaupunginosissa.

Järjestämme yhdessä mielekästä toimintaa, kuten muun muassa toimintapajoja, retkiä, erilaisia aktiviteetteja liikunnasta kulttuuriin ja uuden oppimiseen asukkaiden omien ideoiden ja toiveiden pohjalta.

Heikoimmassa asemassa olevien työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen lisää osallistujien hyvinvointia ja yhteyksiä omiin voimavaroihin. Tämä avaa polkuja osallisuuteen ja yhteisöön, mielekkääseen toimintaan sekä työelämään tai koulutukseen.

Vaasanseudun mielenterveysseura ry ja sitä kautta Pohjanmaan kriisikeskus Valo osallistuvat hankkeeseen tarjoamalla mielen hyvinvointia edistävää, mielenterveyttä vahvistavaa sekä mielensairautta ehkäisevää ryhmätoimintaa.

Hankkeen päätoteuttajana toimii Vaasan kaupunki ja osatoteuttajina Vaasan Seudun Yhdistykset ry, Vaasan Setlementtiyhdistys ry, Vaasanseudun Mielenterveysseura ry, Vaasan suomalainen seurakunta ja Vähänkyrön seurakunta. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus.

Lisätietoa ja yhteydenotot: hankekoordinaattori Elina Viitasaari, elina.viitasaari@pohjanmaankriisikeskus.fi, puh. 044-243 8997

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 (Euroopan sosiaalirahasto)

 

Paikka auki 

On hanke, joka pyrkii työllistämään nuoria alle 30-vuotiaita kantasuomalaisia sekä ulkomaalaistaustaisia nuoria syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Hanke toteutetaan STEA-rahoituksella.

Vapaaehtoistyö ja tukihenkilötoiminta

Vuosittain koulutamme Pohjanmaan Kriisikeskus Valon toimintaan vapaaehtoisia, jotka voivat toimia tukihenkilöinä henkilöille, jotka tarvitsevat apua ja tukea arkeensa mm. keskustellen, kuunnellen ja esim. yhdessä virastoissa käyden. Tukihenkilö voi kannustaa ja antaa arjen hallintaan työkaluja, mikä on monesti se paras lääke päästä taas kiinni niihin hyviin asioihin.

Tukihenkilöt voivat toimia myös vertaisryhmissä ohjaajina työntekijän parina ja osallistua valtakunnalliseen kriisipuhelimeen päivystäjinä, sekä olla mukana nettiauttamisessa. Kaikkeen vapaaehtoistoimintaan saa lisäkoulutusta peruskoulutuksen lisäksi.

Peruskoulutuksen jälkeen tukihenkilöt työskentelevät yhdessä Kriisikeskuksen työntekijöiden kanssa. Vapaaehtoisilla on tukenaan työnohjausta, eikä virkistystäkään unohdeta vapaaehtoisilta.

Koulutus on maksuton ja ennen koulutuksen alkua pidetään haastattelut. Alaikäraja koulutukseen on 24 vuotta.

Viimeisin tukihenkilökoulutus päättyi elokuussa 2017 ja siinä oli mukana 12 vapaaehtoista eli saman verran kuin Valon historian ensimmäisessä tukihenkilökoulutuksessa, joka päättyi tammikuussa 2016. Nämä tukihenkilöt toimivat tällä hetkellä eri toiminnoissa ja olemme heistä hyvin ylpeitä.

Mikäli sinua kiinnostaa lähteä mukaan kriisikeskuksen vapaaehtoistoimintaan, ota rohkeasti yhteyttä keskuksen työntekijöihin, kerromme mielellämme tulevista koulutuksista ja toiminnastamme lisää!

Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin!

 

Kriisiapu

Joskus elämä yllättää meistä jokaisen. Tarjoamme matalan kynnyksen keskusteluapua elämän käänteisiin.Lue lisää

Ryhmät

Tukea vertaisesta? Enää ei tarvitse olla yksin. Meillä kokoontuvat erilaiset vertaistukiryhmät.Lue lisää

Tapahtumat

Osallisuus edistää mielenterveyttä. Järjestämme monenlaisia ilmaistapahtumia kaiken ikäisile!Lue lisää

Koulutukset

Mielenterveys kansalaistaidoksi? Mielenterveyden ensiapu® 1 ja 2, sekä tulevat koulutuksemme löytyvät täältä.Lue lisää

Hankkeet

Vaasanseudun Mielenterveysseura ry:llä sekä Valolla on käynnissä useita hankkeita. Tiedot tämän hetkisistä hankkeistamme löydät täältä.Lue lisää

Vapaaehtoiseksi?

Haluatko olla konkreettisesti mukana tekemässä hyvää? Vapaaehtoiset ovat tärkein voimavaramme. Tule mukaan, yhdessä voimme edistää mielenterveyttä!Lue lisää


Valon väki

Ajanvaraus

(ma-pe klo 10–15):
044 979 2439
info@pohjanmaankriisikeskus.fi

Johtaja

Anne Salovaara-Kero
044 060 2660

Kriisityöntekijä
&Tukihenkilöiden yhteyshenkilö

Anette Hast
044 975 6419

Kriisityöntekijä

Monica Bäck
044 244 4196

Hankekoordinaattori, Hyvä olla koulussa - Må bra i skolan

Mari Wiklund
044 236 4983

Projektityöntekijä, Hyvä olla koulussa - Må bra i skolan

Niina Hautala
044 975 6244

Hankekoordinaattori, Osallisuuden askeleet työllistymispoluille, ESR-hanke

Elina Viitasaari
044 243 8997


Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@pohjanmaankriisikeskus.fi
Ajanvaraus (ma-pe klo 10–15): 044 979 2439, info@pohjanmaankriisikeskus.fi

Korsholmanpuistikko 44, 2. krs, 65100 Vaasa